CLIËNTERVARINGEN

Hieronder wordt een aantal ervaringen van mensen die ik in de praktijk heb gehad, beschreven. Heeft u ook een positief verhaal? En vindt u het leuk om dat met anderen te delen? Vul dan het contactformulier op deze website in!

Ik heb jarenlang gewerkt in een heel zakelijke omgeving waar ik mij nooit helemaal op gemak heb gevoeld. Op een gegeven moment voelde ik mij ook fysiek erg slecht en er waren een paar persoonlijke problemen bij gekomen. In mijn hoofd bleef ik analyseren en zoeken naar mogelijke oorzaken.

Via mijn werk ben ik toen eerst doorverwezen naar een psycho-therapeut. Hoewel de oorzaken van mijn manier van denken snel duidelijk werden, was ik niet in staat dit te veranderen en ik voelde mij eigenlijk niet veel beter. Ik bleef rusteloos en emotioneel uit balans. Gelukkig kwam ik toen in “aanraking” met Janny. De behandelingen spraken mij direct heel erg aan. Zij luistert heel goed. Maar belangrijker, zij hielp mij om niet te hard te oordelen en mijn zelfvertrouwen te herwinnen. Juist door rustig te worden en te voelen. Vaker niet reageren en te laten. Te vertrouwen op jezelf en de ander. Klinkt heel vaag en soft, maar ik ben ervan overtuigd dat ieder mens hier wat aan heeft. Ik gebruik de ideeën nu overal voor, bij de opvoeding van mijn kinderen, mijn relatie en uiteraard in mijn werk waar het allemaal mee is begonnen…

Ik tennis veel en erg fanatiek. Daarbij ben ik perfectionistisch en wil ik graag dat elke bal goed gaat en goed voelt. Van een bal waarbij dit niet zo was, kon ik erg balen. Alleen bij balen van die ene bal bleef het op een gegeven moment niet meer. Ik kon in een training of wedstrijd in de negatieve gedachten en emoties blijven hangen en dan was er geen houden meer aan. Ik bleef in een bepaalde modus hangen en dat had niet bepaald een positieve invloed op het resultaat van de ballen en mijn gemoedstoestand.

Mijn trainer adviseerde mij om eens naar een haptonoom te gaan om de rust in mezelf te vinden en aan te kunnen spreken. We zijn op internet gaan zoeken en kwamen bij Janny uit. Wat op haar site staat, stond ons erg aan en dan voornamelijk het gedeelte over de (top)sport. Daar kon ik me erg in vinden.

Ik was nog een beetje twijfelend over haptonomie, maar heb toch een afspraak gemaakt en me open gesteld voor wat zou komen. De eerste keer bij Janny voelde meteen erg vertrouwd. Ze geeft je een vertrouwd en warm gevoel en ze weet ook de juiste snaar te raken. Het bleek al vrij snel dat ik me niet openstelde voor prikkels/gedachten/invloeden van buiten mijn lichaam. Alleen signalen uitzenden, maar niks ontvangen, zorgt niet voor een juiste “cirkel” aan informatie. Ik sloot me af voor buiten en bleef dus in mezelf hangen met m’n emoties. Dit stapelde maar op en de neerwaartse spiraal was ingezet. Mijn energie ging steeds hoger in mijn lijf zitten, omdat ik zo aan het denken en piekeren was. Hierdoor verloor ik eigenlijk het gevoel met mijn lichaam.

Janny heeft mij geleerd om contact te houden en terug te vinden met mijn lichaam in plaats van de gedachten. Hierdoor is het in mijn hoofd en dus in mijn lichaam rustiger. Balen van een gemiste bal mag wel, maar daarna moet ik weer klaar zijn voor en zin hebben in de volgende bal.

Het resultaat is, dat ik veel minder in de negatieve gedachten blijf hangen. Er gaat geen hele wedstrijd of training meer verloren door de ‘waas’. Als ik nu merk dat ik dreig te gaan piekeren en in de spiraal dreig te komen, kan ik door de handreikingen van Janny mijn gedachten/piekeren verminderen en mijn aandacht weer meer naar mijn lichaam laten gaan. Dit heeft een positieve werking op hoe ik mezelf op de baan voel en dat resulteert uiteindelijk in betere ballen en betere wedstrijden. Als ik weer even terugval, probeer ik te denken aan wat ik van Janny geleerd heb en pas dit toe, zodat ik weer snel op de juiste manier verder ga.

Een fijne ervaring en zeker de moeite waard geweest.

Kristel

Haptonomie is voor mij een middel om de balans te hervinden. Balans tussen lichaam en geest. Via een omweg kwam ik op een goed moment bij Janny terecht. Jarenlang was ik behoorlijk aan mijn gevoel voorbij gegaan. Mijn denken bepaalde.

Zo lang al, dat ik dacht dat ik niet meer wist wat ik voelde. Tuurlijk wíst ik niet wat ik voelde. Want ik moest het weer kúnnen voelen. Mogen voelen.. Ik zat zo in mijn hoofd dat ik vaak duizelig was en veel hoofdpijn had. Ik stond niet meer met beide benen op de grond stond. Er waren aardig wat sessies nodig maar ik merkte al snel verandering. Janny voelde iedere keer heel goed aan wat ik op dat moment nodig had. Opvallend was dat er steeds een soort van thema naar boven kwam tijdens de behandeling. Soms een totaal onverwachte. Janny gaf me bijzondere inzichten en handvatten om na de sessie mee verder te kunnen.
De behandelingen zijn heel persoonlijk en intensief. Het gebeurde wel dat ik hyper werd na een sessie of juist enorm moe. Deze sterke reacties werden minder naarmate ik vaker bij Janny was geweest. Vooral werd ik me steeds weer bewust van mijn lichaam, dat was prettig. Ik voelde mijn armen en benen tintelen, de energie ging weer stromen.

Klachten die ik had zoals hartkloppingen, duizeligheid, hyperventilatie werden steeds minder en verdwenen op den duur helemaal. Het was leuk om inzicht te krijgen in patronen die ik in de loop van mijn leven had ontwikkeld. Fascinerend ook om te ervaren hoe nauw lichaam en geest samenwerken of eigenlijk op elkaar reageren. Janny is heel sensitief en maakt regelmatig gebruik van voorwerpen of metaforen om dingen duidelijk te maken.
Voor mij werkt dat goed. Hierdoor kom ik steeds dichter bij mezelf. Door zo bewust in mijn lichaam te zijn waardeer ik het ook meer. Mijn zelfwaardering en zelfvertrouwen zijn behoorlijk gestegen en dat brengt rust en ontspanning.

Danielle

Het moederschap bracht bij mij naast onbeschrijflijk geluk ook ‘oud zeer’ naar de oppervlakte. Van die donkere hoekjes in mijn gevoel waar ik nooit echt tijd voor had willen maken. Nu is de tijd om het aan te gaan, zei een stemmetje diep van binnen.

En wat ben ik blij dat ik daarnaar geluisterd heb. Janny beschreef me toen ik net bij haar kwam als een ‘omgekeerde driehoek’: veel in mijn hoofd, geen stevige basis, weinig integratie tussen gevoel en verstand. Ik kon ontzettend van mijn sokken geslagen worden door kleine dingen. Ik maakte mezelf graag heel boos, om te voorkomen dat ik in een (voor mijn gevoel) peilloos diep verdriet weg zou zakken.
Praten helpt om zaken helder te krijgen. Zeker in de veilige setting die Janny biedt. Maar om ze echt te veranderen moet je gaan ervaren, vóelen. De wisselwerking tussen praten en voelen is het mooie van hapthotherapie. Door de combinatie van gesprekken en behandelingen op de bank leerde ik bijvoorbeeld dat verdriet niet peilloos diep is, maar altijd een bodem heeft.

Zoals Janny het verwoordt: je leert je gevoelens te behéren in plaats van behéérsen. Het resultaat ervaar ik dagelijks: verstand en gevoel raken meer en meer met elkaar verweven. Contacten voelen echter, meer verbonden, zowel privé als zakelijk. En de hoofdpijn en zere schouders waar ik zo vaak last van had, heb ik nog maar zelden. De omgekeerde driehoek is langzaam maar zeker veranderd in een driehoek die stevig met haar basis op de grond staat. Je leest deze woorden waarschijnlijk omdat je erover nadenkt een afspraak met Janny te maken. Niet langer nadenken, gewoon doen! Gun het jezelf om dit proces met haar aan te gaan, het zal je zoveel brengen. Veel geluk.

Ik kwam bij Janny vanuit een behoefte om iets te doen met stress-symptomen. Vele sessies met een psycholoog hadden me nog niet veel verder gebracht, hoewel ik problemen heel goed onder woorden weet te brengen. Inclusief de oplossing.

En hoewel mediteren enige verlichting gaf, voelde ik me niet thuis bij een methode van onthechting. Het principe dat je kunt leren van je eigen lichaam en zo ook beter met stress om kunt gaan sprak mij aan. Ik dacht dat ik al best goed over emoties kon praten en mezelf kon sturen. De hulpvraag was dan ook niet helemaal duidelijk. Maar dat ik in een lastige werksituatie zat was zeker duidelijk. Eerst waren er heel veel tranen. En daarna kwam moed. En de oplossingen. Het lijkt zo simpel. En Janny kan het zo simpel doen laten voelen.

Haptonomie is voor mij nog steeds een on(be)grijpbaar begrip.. in een paar woorden kan ik niet uitleggen wat het nu precies is. Ik kan wel vertellen wat het met me doet; hoe jij als mijn behandelaar met mij werkt en wat wij samen bereiken.

Ik ben bij jou gekomen op advies van mijn fysiotherapeut van het Spine & Joint centrum in Rotterdam. Zij vond mij een mensen-mens die continu haar antennes volop richtte op anderen, maar niet op zichzelf.

Ze zei me dat ik daardoor steeds over mijn eigen grenzen ging, mijzelf geestelijk en lichamelijk uitputte en daardoor niet goed voor mijzelf zorgde. “Ze gunde het me dat ik gevoeliger zou worden ten opzichte van mijzelf”. Die laatste zin staat me nog steeds bij en deed me besluiten om in ieder geval uit nieuwsgierigheid naar je toe te gaan.

De afgelopen maanden ben ik met jouw hulp bijzonder veranderd. Je luistert, je voelt aan hoe mijn gemoedstoestand is, of ik mijn verhalen oprecht vertel of dat ik (onbewust) de dingen anders maak dan ze waren. Je stelt de juiste en vaak scherpe vragen waardoor je (pijn)punten vindt die ik allang had ‘vergeten’.

Oud zeer is opgeruimd doordat jij me duidelijk hebt gemaakt wat mijn eigen plaats in die ervaringen is geweest en je hebt me laten zien dat mijn rol soms niet de juiste is geweest. Je hebt me al mijn emoties weer laten voelen.. me niet alleen maar te laten ‘schatgraven’ naar de positieve kanten van zaken, maar ook de negatieve te ervaren zodat het een complete ervaring wordt.
Je hebt me laten zien en voelen hoe ik daar voortaan anders mee om kan gaan door de juiste keuzes te maken en door mijzelf te zijn. Je hebt me laten zien dat juist het ‘mezelf zijn’ mijn grote kracht is.
Ik ben rustiger geworden zonder mijn ‘bubbelige’ persoonlijkheid kwijt te raken; ik kan mijn enthousiasme veel beter hanteren zodat het nu in mijn voordeel werkt. En waar ik heel blij mee ben is dat mijn buikgevoel wakker is geschud en mijn vertrouwen daarin terug is en groeit. Ik handel nu meer op intuïtie en dat heeft me de afgelopen periode al veel positiviteit gebracht en me meer zelfvertrouwen gegeven. Kortom: door jouw spiegelen begrijp ik mijzelf – eindelijk – weer en wil ik ook steeds meer mijzelf zijn en blijven. Omdat ik daar ‘gewoon’ heel blij mee ben.

Dank je wel.

Margot

Zestien jaar was ik toen de diagnose reuma gesteld werd. Ondanks dat wil ik al het moois uit het leven halen. Mijn grootste uitdaging sinds die tijd is niet het leven met de pijn en het steeds maar weer een stapje achteruit moeten doen door functieverlies, maar het leven zo ‘gewoon´ mogelijk willen leven.

Gewoon leven is: een relatie hebben, mama zijn, omgaan met familie en vrienden, werken, plezier hebben en vooral doen alsof er niets aan de hand is en dat betekent de pijn in mijn lijf negeren. Met pure wilskracht lukt dat een hele poos, maar ik merk steeds vaker dat mijn lijf de boel overneemt. Dan ben ik zo moe en heb ik zoveel pijn dat even helemaal niets meer lukt…..

Haptotherapie heeft mij geholpen om de signalen die mijn lichaam mij geeft niet te negeren, maar te omarmen en te verzorgen. Door wat minder streng te zijn voor mijzelf en beter te luisteren naar dat wat mijn lichaam aangeeft. Janny draagt hierbij duidelijke metaforen en praktische oplossingen aan. Voor het eerst heb ik deze ook daadwerkelijk in mijn leven kunnen toepassen en dat is zeer veel winst!  Janny is een zeer warme en prettige persoonlijkheid, maar blijft nuchter en realistisch. Door het volgen van de haptotherapie in haar praktijk is mijn leven een stuk rijker geworden!

Marja

k ben met haptonomie begonnen om meer balans te vinden tussen werk- en privéleven en meer contact te maken met mijn gevoel. Ik dacht veel na over uitdagingen en benaderde deze vooral op een rationele manier.

Door onvoldoende mijn gevoel erbij te betrekken was ik tamelijk rusteloos en gebruikte ik niet alle kracht die ik in me had. Het goede aan haptonomie is dat je niet alleen praat met je therapeut maar ook actief je lichaam erbij betrekt. De combinatie zorgt dat je niet alleen in je hoofd blijft zitten en praat over je gevoel, maar door aanraking je hele ‘ik’ wordt bewogen en geactiveerd. Wat de sessies met Janny mij hebben gebracht is dat ik meer inzicht heb in mijn gedragingen en gevoel en waar dat gevoel mee samenhangt. Dat leidt geleidelijk tot minder onzekerheid en meer inspiratie, rust en positiviteit. Janny is zeer kundig, creeert een sfeer van openheid en vertrouwen waarin je in veiligheid en rust op zoek kunt naar je eigen gevoel en balans.

Steven

Janny is een therapeute die zich helemaal openstelt voor mij als patiënt. Bij onze kennismaking voelde ik me totaal op mijn gemak. In reacties op mijn verhaal klinkt geen oordeel door.

In haar aanraking van mijn lichaam voel ik vertrouwen. En dat vertrouwen heb ik nodig, zeker op momenten dat ik te druk in mijn hoofd ben. Zij leert mij dan mijn gedachten te richten op die aanraking, op het ervaren, beter voelen van mijn lichaam. Hierdoor functioneert mijn geest niet meer ‘los’ van mijn lichaam, maar vormt het steeds meer één geheel. Na een sessie haptonomie voel ik me altijd een stuk opgewekter en energieker.

Monique