EMOTIONELE KLACHTEN

Iedereen heeft gevoelens en emoties. En als je ze goed beheert zijn het belangrijke raadgevers en belangenbehartigers. Maar soms lijkt het gevoel een eigen weg te gaan, los van het verstand.

Moeilijk nee zeggen of een kort lontje hebben
Grenzen trekken is een gezonde bezigheid waar iedereen baat bij heeft. Als je geen grenzen of juist te strakke grenzen trekt dan kan je jezelf en/of anderen schade toebrengen.
Je eigen grenzen herkennen en bewaken is een hele kunst. Om je grenzen aan te geven heb je een belangrijke belangenbehartiger in huis: je boosheid. Boosheid is een natuurlijk gevoel en emotie (net als verdriet, angst en blijdschap). Je kunt met boosheid veel voor elkaar krijgen, het is een sterke energie als je deze goed weet te reguleren. Het is een zelfbeschermer.

Als je moeite hebt om je boosheid te beheren kan zich dat op verschillende manieren uitten:
Je komt onvoldoende voor jezelf op, of je voelt je vaak onzeker en mist zelfvertrouwen?
Of je wordt juist star en rigide, minder flexibel. Je hebt veel vervelende discussies met je partner, kinderen of collega’s. Het kan zijn dat je je boosheid onderdrukt of ontkent en daardoor kan depressie of juist agressie, met dwingend en eisend gedrag ontstaan.

Angst – Paniekaanvallen
Iedereen voelt zich wel eens angstig of zenuwachtig. Dan gaat je hart sneller kloppen, je bloeddruk gaat omhoog, je spieren spannen en het zweet breekt je uit. Maar wanneer dit overmatig veel voorkomt, hevig is en niet meer in verhouding staat tot dat waar je bang voor bent, is er mogelijk sprake van een angststoornis. Deze klachten kunnen je in je dagelijks leven flink belemmeren. Mensen met angstklachten hebben de neiging om veel te gaan piekeren.

Angsten kunnen op vele manier tot uiting komen (een fobie, sociale angst of ziektevrees). Paniek is de hevigste vorm van angst. Binnen een paar minuten kan je door een golf van angst overspoelt worden, je bent bang dat je flauwvalt, een hartaanval krijgt of misschien zelfs gek wordt. Wanneer je regelmatig last hebt van een paniekaanval wordt je bang voor nieuwe aanvallen.

Somberheid en verdriet
We zijn allemaal weleens somber, neerslachtig of verdrietig. Die gevoelens horen er nu eenmaal bij als het leven even tegenzit. Verdriet voel je meestal als je iets kwijt raakt waar je je aan gehecht had, dat kan een geliefde, een baan maar ook een verlangen zijn. Veel mensen vinden verdriet en somberheid vervelende gevoelens en zouden deze emotie het liefst niet voelen. Helaas gaat dat niet. Ze horen bij het leven, net zoals blijdschap en andere emoties.

Het kan zijn dat je ook zonder aanleiding je langer dan een paar weken erg verdrietig of somber voelt. Je functioneren op je werk of in je sociale leven komt onder druk te staan.
De somberheid kan je leven gaan beheersen, waardoor het leven uitzichtloos lijkt.
Dan kan er sprake zijn van een depressie en is het verstandig om hulp te vragen.

Omdat de ontregelde emoties zich op lichamelijk en geestelijk vlak uitten, zijn al deze klachten goed door middel van haptotherapie te behandelen. Door inzichtgevende gesprekken leer ik je meer over je emoties en je lichamelijke reacties. Als je weet waar je op moet letten kun je sneller ingrijpen. Ik zal je coachen om de ‘niet-helpende’ gedachtes en het ‘niet-helpende’ gedrag om te vormen. Ik geef je daarbij ruimte, ben duidelijk aanwezig, steun en confronteer waar nodig. Om de spanningen kwijt te raken krijg je een lichamelijke behandeling, je zal merken dat het piekeren hierdoor minder wordt en dat ook je ademhaling zal normaliseren. Ik help je een gezondere leefstijl te ontwikkelen door regelmatiger te bewegen, ontspanningsoefeningen te doen, een goed slaappatroon te ontwikkelen en een juiste balans te vinden in je activiteiten. Als je de grip op je lichaam en je leven terugkrijgt word je weerbaarder tegen stress, krijg je de emoties weer in beheer en zal je zelfvertrouwen groeien. Met meer durf zal je (voorheen) spannende situaties tegemoet treden.

Haptotherapie kan ook als aanvulling en ondersteuning worden ingezet bij psychotherapie, coaching en fysiotherapie.