JANNY BRIENEN

Van jongs af aan heb ik interesse in het menselijk lichaam gehad. Ik vond het boeiend om te ontdekken hoe het lichaam werkt en hoe je er mee kan werken. Dit uitte zich in mijn jeugd door fanatiek sporten. Vooral in het volleybal vond ik mijn uitdaging, ik speelde op landelijk niveau en bereikte de jeugdselectie. Helaas heb ik door een blessure een punt achter deze carrière moeten zetten.
Gelukkig heb ik deze teleurstelling om weten te zetten in nieuwe ambities. Na enkele jaren geneeskunde ben ik toch verleid om de sportacademie te gaan volgen. Sport en gezond bewegen werden speerpunten in mijn leven. Ik kon mijn energie kwijt op en naast het sportveld, als docent, trainer en coach.

Als trainer/coach & gymdocent werd ik aan de kant van dat veld regelmatig geconfronteerd met geblesseerde sporters. Uit eigen ervaring wist ik veel over buitenspel staan, omgaan met frustraties en je niet waar kunnen maken in je sport.

Daardoor besloot ik fysiotherapie te gaan studeren. En na de opleiding ging ik aan de slag bij het Sport Medisch Centrum Amsterdam.

Als fysiotherapeut ging mijn belangstelling steeds meer uit naar de mens achter de klacht. Want het kwam vaak voor dat klachten niet herstelden op de manier die je fysiologisch zou mogen verwachten. Ik merkte dat gedrag en persoonlijkheid hierin mee speelden. Door Ted Troost kwam ik in aanraking met haptonomie in de sport. Mijn volgende stap werd gezet, ik volgde de opleiding en in 2009 startte ik mijn eigen haptonomiepraktijk.

Na jaren werken met individuen, werd het tijd om mijn energie ook weer voor groepen in te zetten.

Als docent aan de Academie voor Haptonomie in Doorn leid ik nieuwe haptotherapeuten op.

Daarnaast geef ik met veel enthousiasme trainingen en teamcoaching binnen het bedrijfsleven.

De rode draad in mijn leven blijft sport. Ik zie sportbeoefening als middel om de fysieke en mentale draagkracht te vergroten. Maar ook als bron van energie, vitaliteit en levensvreugde.
Vanuit mijn persoonlijke ervaringen weet ik heel goed hoe het is om je leven te richten op, en in te richten naar, de verwachtingen van sport en prestaties.
Weliswaar op ander niveau, maar sporten doe ik nog steeds bijna dagelijks. Ik schaats, fiets, loop, tennis, hockey en squash nu ook met veel plezier. Ik sta nog steeds met veel enthousiasme op en naast het sportveld.

Janny Brienen

Wat karakteriseert mij als haptotherapeut:

Als persoon ben ik gestructureerd, open en onbevooroordeeld. Ik kan goed helpen bij het samenbrengen van gedachten en gevoelens. Ik houd van werken met vrouwen én mannen. Ik ben een persoon die van aanpakken, helderheid en duidelijkheid houd. Ook al is Haptotherapie een therapie waarbij het om het gevoelsleven en affectiviteit gaat, mijn vermogen zit ‘m in het feit dat ik dit graag krachtig en stevig neerzet.