ZINGEVINGSVRAGEN

Stel jij jezelf regelmatig de vraag wat belangrijk is in je leven? Waar kom jij ’s ochtends voor uit je bed? Wat vind jij de moeite waard en belangrijk om voor te leven?
Je gaat jezelf pas zinvragen stellen, als je kwaliteit van leven is aangetast. Als je je niet meer betrokken voelt bij bepaalde levensactiviteiten. Soms overkomt je een persoonlijke catastrofe waardoor je leven op z’n kop komt te staan, en de lust en de wil om er iets van te maken kan verdwijnen. Je ervaart leegheid in je bestaan, terwijl de dagelijkse gang van zaken gewoon doorloopt, kan je toch een diep gevoel van onvrede ervaren.

Levensvragen kan je in drie groepen sorteren:

Ik-vragen:
Wie ben ik? Waarom ben ik niet tevreden met mezelf? Wat bezielt mij? Wat wil ik nu eigenlijk? Hoe kom ik tot mijn recht? Waarom ben ik onzeker en ontevreden over mezelf? Ik heb alles, waarom voel ik me toch niet gelukkig?

Zelfverwezenlijking is datgene doen waar je goed in bent en wat je eigenheid versterkt.

De ander:
Voor wie doe ik dit? Hoe ga ik met mijn ouders en/of kinderen om? Hoe komt het dat contacten met anderen of op het werk zo stroef lopen? Waarom kan ik de scheiding, het verlies, het ontslag of misdrijf zo slecht accepteren?

Ergens bij horen of deel van uitmaken helpt je om je verbonden te voelen.

Het grote geheel:
Wat wil ik met mijn leven? Ik leef dit leven nu wel, maar is dit echt vervullend voor mij? Ik mis iets, maar wat? Wat is het doel van mijn bestaan? Hoe kan ik van waarde zijn voor de maatschappij? Waar gaat de wereld naar toe, en hoe vind ik mijn plekje hierin?

We zijn druk met wat er van ons verwacht wordt, maar we houden dit langer vol als het ons ook voldoening geeft.

Een eenduidig antwoord op de vraag “Wat heeft nut en wat is zinvol?” bestaat niet.Toch zijn er wel aspecten in het leven die je een gevoel van zin kunnen opleveren. In onze gesprekken brengen we samen jouw leven in kaart. We zoeken naar de samenhang van de gebeurtenissen. We zoeken naar wie je bent en welke rol jij in het leven wilt en kunt vervullen.  We zoeken naar wat jou bezielt en houvast geeft om je leven weer vorm te geven. Belangrijk is dat je jezelf en je eigen weg weer terug vindt, dat je weer kunt varen op je innerlijke kompas. Dat je je eigen plek te midden van je geliefden en in de samenleving vindt.